דיני עבודה

מהן חובותיו של קבלן כוח אדם המעסיק עובדים?

ככלל, עובדי קבלן זכאים לכל הזכויות שלהן זכאי כל עובד מכוח חוק ומכוח הסכמים קיבוציים. בנוסף לכך זכאים עובדי קבלן במגזר העסקי להטבות ייחודיות..
הטבות ייחודיות, כגון: שי לחג, מספר מוגדל של ימי חופשה ומחלה וכן להפרשת תשלומים לקרן פנסיה ולקרן השתלמות. זכויות אלו נקבעו בהסכם הקיבוצי, החל לפי צו הרחבה על כל המעסיקים העוסקים באספקת שירותי כח אדם למגזר העסקי ועל עובדיהם.

1. רישיון– בהתאם לסעיף 2 לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, התשנ”ו-1996 (להלן: “החוק”) על המבקש לפעול כקבלן כח אדם או כקבלן שירות, לקבל רישיון ממשרד העבודה. יודגש כי העסקת עובדים באמצעות קבלן כוח אדם או קבלן שירות שלא ניתן להם רישיון אינן פוטרות את קבלן כוח האדם ואת המעסיק בפועל מחובותיהם כלפי העובדים.

2. הסכם בכתב– בהתאם לסעיף 11 לחוק, העסקת עובדים על ידי קבלן כוח אדם טעונה הסכם בכתב, המפרט את תנאי העבודה של העובדים. על הקבלן למסור את ההסכם לידי העובדים, לפני תחילת ההעסקה. החובה לערוך הסכם בכתב לא חלה כאשר קיים הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי העבודה של העובדים אצל קבלן כח האדם, עם זאת קבלן כוח האדם נדרש לאפשר לעובד לעיין בהסכם הקיבוצי.

3. הגבלת תקופת העסקה– בהתאם לסעיף 12א(א) אין להעסיק עובדים של קבלן כח אדם אצל מעסיק בפועל, למשך תקופה העולה על תשעה חודשים רצופים.
במקרים חריגים בלבד, ניתן להאריך את תקופת ההעסקה אצל המעסיק בפועל לתקופה שלא תעלה על 15 חודשים.
אם ניתן היתר להארכת תקופת ההעסקה על ידי קבלן כח האדם, ולאחר מכן העובדים המשיכו לעבוד אצל המעסיק בפועל, ייחשבו העובדים לעובדים של המעסיק בפועל בתום תקופת ההארכה.
עובדים של קבלן כח אדם המועסקים אצל מעסיק בפועל, למשך תקופה העולה על תשעה חודשים רצופים, ייחשבו כעובדים של המעסיק בפועל.

יודגש כי תקופת ההעסקה על ידי קבלן כוח האדם, של עובדים שנעשו לעובדים של המעסיק בפועל בנסיבות אלה, תובא בחשבון בחישוב הוותק של העובדים אצל המעסיק בפועל, כגון: לעניין חישוב פיצויי פיטורים, או תוספת ותק.

ההוראות לעניין הגבלת תקופת ההעסקה, לרבות לעניין חישוב הוותק, לא חלות על:

א. עובדים של קבלן שירות.

ב. עובדים של קבלן כח אדם, שהם עובד זר המועסק בענף הבניין.

ג. עובדים של קבלן כח אדם המועסקים בתפקידי מחשוב, כלומר: בתחזוקה, פיתוח והטמעה של מערכות מחשוב.

*יש לציין כי סעיף זה לא יחול על עובד זר שהוא עובד של קבלן כוח אדם בעל היתר למתן שירותי כוח אדם של עובדים שאינם תושבי ישראל לפי סעיף 10(א), ומועסק אצל מעסיק בפועל, בתום תקופת תשעת החודשים או תקופת ההארכה, לפי העניין.

4. שמירה על זכויותיו הסוציאליות של העובד– עובדי קבלן זכאים לכל הזכויות המוקנות לעובדים מכוח החוק ולחלקם יש גם זכויות עודפות במסגרת צו ההרחבה בענף אספקת שירותי כח אדם משנת 2004 בענייני חופשה ודמי הבראה. מתפקידה של חברת כוח האדם לדאוג כי זכויותיהם הסוציאליות של העובדים אצל המעסיק בפועל יכובדו לפי חוק (מחלה, חופשה, פנסיה, הבראה, פיצויי פיטורים וכו’)

5. שימוע משותף–  במקרים מסויימים חלה חובה הן על מזמין השירות והן על המעסיק קבלן כוח האדם או קבלן השירות לערוך שימוע לעובד הקבלן קודם לקבלת החלטה מהותית בעניינו, במיוחד אם ההחלטה היא על סיום הצבתו של העובד אצל מזמין השירות.


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע”מ

על הכותב

חשב עבודה ושכר

חשב עבודה ושכר

http://www.heshevavoda.co.il