דיני עבודה

כיצד על המעסיק לבצע הפרשות פנסיוניות לעובדים זרים?

עובדים זרים המועסקים בישראל זכאים לכל הזכויות המוקנות בחוקי העבודה הישראליים, ובכלל זה לפיצויי פיטורים, וכן להפרשות פנסיוניות לפי צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק החל מינואר 2008. כלומר, מעסיק של עובד זר חייב להפריש כסף, לטובת העובד, בעבור ביטוח פנסיוני ופיצויי פיטורים.

עובדים זרים בענף הבנייה ובעבודה בטכנולוגיה ייחודית ועובדים זרים בסיעוד המועסקים בחברות סיעוד: 

החל מתאריך 1.8.2016, נדרשים מעסיקים של עובדים זרים בענף הבניין ובעבודה בטכנולוגיה ייחודית, לבצע הפרשות בהתאם לתקנות עובדים זרים (פיקדון לעובדים זרים), תשע”ו – 2016 (להלן – “תקנות הפיקדון”). בהתאם לתקנות הפיקדון, בענף הבניין או בעבודה בטכנולוגיה ייחודית יש לשלם פיקדון חודשי שלא יפחת מ710 ₪, שיכלול בתוכו את חובת ההפרשות לתנאים סוציאליים שיש להפריש בהתאם להסכם קיבוצי או לצו הרחבה שחל על הצדדים. הפיקדון יועבר החל מחודש העבודה הראשון, ויש לבצעו עד ה15 לחודש העוקב.

בנוסף, נקבע בתקנות הפיקדון כי החל מתאריך 1.11.2016 ביצוע ההפרשות על פי תקנות הפיקדון יחול גם על חברות סיעוד ביחס לשעות העבודה של העובד הזר, המשולמות על-ידיהן. סכום הפיקדון שעל חברות סיעוד המעסיקות עובדים זרים להפקיד יהיה גבוה מבין שני אלה:
1. סכום הפיצויים (6% מהשכר) ומרכיב תגמולי מעסיק (6.5% מהשכר החל מיום 1.1.2017) כפי שנקבע.
2. סכום הפיצויים ומרכיב תגמולי מעסיק שעל חברת הסיעוד לשלם כפי שנקבע בינה לבין מזמין שירותי הסיעוד.

בהתאם לנהלים שפירסמה המדינה, כספי הפקדון יופקדו בחשבון בנק נפרד, המיועד אך ורק למטרה זו, ושמנוהל באמצעות יחידת הפיקדונות במינהל שירות למעסיקים ועובדים זרים ברשות האוכלוסין וההגירה. נכון למועדי פרסומי הנחיות אלו (סוף 2016), ועד להודעה חדשה, הבנק בו מתנהלים חשבונות הפיקדון הוא בנק מזרחי טפחות (בנק 20) סניף 618. כמו כן, תשלום סכום הפיקדון יהיה בעד חודש ההעסקה הראשון של העובד ואילך.

**יש לציין כי מדובר על מרכיב תגמולי המעסיק ומרכיב הפיצויים, ולא על מרכיב תגמולי העובד.

עובדים זרים בענף הסיעוד המועסקים במשותף על ידי חברת הסיעוד והמטופל:

עובד זר בתחום הסיעוד המועסק במשותף הן על ידי חברת סיעוד והן על ידי המטופל הזכאי לגמלת סיעוד זכאי לקבל את תנאי העבודה, כולל הפרשות, באופן יחסי משני הצדדים בהתאם לחלק יחסי של כל אחד מהם.

מה הדין לגבי עובדים זרים ביתר הענפים?

לגביהם לא נקבעה בחקיקה הוראה ספציפית הנוגעת להפרשות או לפיקדון במקום ההפרשות, אך עדיין מעסיק מחוייב בחובת ההפרשות הפנסיוניות, כפי שנקבע בפסיקה, שכן דיני העבודה הישראלים חלים על עובדים זרים, כולל כל הזכויות.

לפיכך, בהתאם להנחיית משרד הכלכלה, כאשר לא ניתן להפריש לעובדים הזרים הפרשות לקרן פנסיה כמתחייב על פי צו ההרחבה לפנסיה חובה, יבוצע פיצוי העובד בסיום יחסי העבודה עמו. זאת, בהתבסס על “הלכת הביצוע בקירוב” שנקבעה בפסיקה. שיעור הפיצוי יהיה בגובה ההפרשות שהיה על המעסיק להפריש לטובת העובד לאורך תקפת העסקתו לפי ההסכם עמו או הדין החל עליו(חלה חובה לבצע את ההפרשות בהן מחויב המעסיק לפי צווי הרחבה או הסכמים קיבוציים שחלים עליו בקירוב האפשרי.) , לתגמולים ולפיצויים. חלק העובד לא ינוכה משכרו של העובד  ולא יכלל בסכום הפיצוי.
*מה כלול בסכום ה’פיצוי’ על פי “הלכת הביצוע בקירוב”?
כל ההפרשות המתחייבות לפי הסכם העבודה המחייב את המעסיק בכל מקרה ומקרה (יהא זה הסכם עבודה אישי, הסכם קיבוצי או צו הרחבה )לפי ההסדר המיטיב עם העובד בכל מקרה ומקרה. ובכלל זה הפרשות לחסכון פנסיוני, הפרשות לפיצויים, הפרשות לחסכונות אחרים לטובת העובד, הפרשות לתנאים סוציאליים אחרים לטובת העובד.

הסכום מתעדכן. לפי הקבוע בהסכם עבודה אישי, הסכם קיבוצי או צו הרחבה (לפי ההסדר המיטיב עם העובד בכל מקרה ומקרה)

משרד הכלכלה ממליץ למעסיקים להפריש את הסכומים למקום כלשהו בבעלותו עוד במהלך יחסי העבודה ולא לחכות לסיום יחסי העבודה עם העובד הזר, שכן מדובר בתשלום סכום גבוה בבת אחת.

לגבי פליטים מסתננים ומבקשי מקלט-
בחוק למניעת הסתננות ולהבטחת יציאתם של מסתננים מישראל (תיקוני חקיקה והוראות שעה)(תיקון), התשע”ו- 2017, מיום 3.1.2017, ובתיקוני חקיקה שונים שבוצעו, נקבעה חובת מעסיקים להפקיד כספים עבור עובד זר שהוא מסתנן, כפיקדון כספי חודשי שיבוא על חשבון ההפרשות הפנסיוניות.

פסק הדין שניתן ביום 23.4.2020, בבג”צ 17/2293 גרסגהר ואח’ נ’ הכנסת ואח’ (להלן: “פסיקת בג”צ”), בוטל ניכוי חלק העובד והחל ממועד זה הפיקדון מורכב מהפקדות המעסיק בלבד, כמפורט להלן בנוהל זה. על פי סעיף 1יא1(ו) שכר עבודתו של המסתנן, הנו שכר העבודה המובא בחשבון לצורך חישוב פיצויי פיטורים לפי סעיף 13 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ”ג-1963.

על המעסיק מסתנן להעביר לפיקדון עבורו מדי חודש כספים בשווי 16% משכר עבודתו של המסתנן ללא ניכוי משכרו של העובד.

את כספי הפיקדון יש להפקיד באופן מקוון באתר האינטרנט של רשות האוכלוסין וההגירה, אל חשבון הבנק בבנק מזרחי סניף 618.

מטרתו המוצהרת של התיקון היא ליצור תמריץ משמעותי ליציאת המסתננים מישראל במועד שייקבע עבורם, מאחר וכל עיכוב של מסתנן לאחר המועד שבו הוא אמור לצאת, מאפשר למדינה לנכות סכומים מהפיקדון שנצבר לו.


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע”מ

על הכותב

חשב עבודה ושכר

חשב עבודה ושכר

http://www.heshevavoda.co.il