דיני עבודה

אילו הגנות חלות על עובד שמשרת במילואים ועל בן/בת הזוג?

חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה), תש”ט-1949 (להלן: “החוק“) קובע איסור פיטורי עובד המשרת במילואים במהלך השירות וכן איסור פיטורים במהלך 30 הימים מתום המילואים למי שמשרת מעל ליומיים רצופים.

צו ההרחבה בעניין משרתי המילואים ובני זוגם וצבירת חופשה שנתית לעובדים מסוימים (חרבות ברזל) (מס’ 2) מיום 12.2.2025 קובע איסור פיטורים של כ-30 ימים נוספים מתום השירות (סה”כ 60 ימים מתום השירות) למשרתי מילואים אשר שירתו מעל 60 ימים מצטברים במהלך שנת 2025 או במהלך שנת 2024 ונמשכו ברצף לשנת 2025.
עובד שנעדר מהעבודה מעל יומיים ופחות מ-60 ימים, זכאי להגנה של איסור פיטורים במשך 30 יום מתום השירות. על מנת לקבל היתר פיטורים לעובד כזה, על המעסיק לפנות לוועדת התעסוקה במשרד הביטחון.
על מעסיק המעוניין לפטר עובד במהלך התקופה שבין 30 ימים ל-60 ימים לקבל אישור מוועדת הפיקוח אשר תאשר פיטורים מטעמים מיוחדים בלבד ורק אם המעסיק יוכיח שהפיטורים אינם בשל שירות המילואים.

**תוקף צו ההרחבה עד ליום 31.12.2025**

ביום 30.5.24 תוקן החוק והתווסף איסור פגיעה בהיקף המשרה או בהכנסה של עובד המשרת במילואים, אלא אם ניתן היתר מאת ועדת התעסוקה.
יצוין כי האיסור כאמור לא יחול במקרה שהפגיעה בהכנסה נגרמה מכוח דין או הסכם קיבוצי או מירידה בתפוקה של העובד/ת שלא נגרמה מסיבות התלויות במעסיק.
מעסיק שיפעל בניגוד לכך יהיה חשוף להליכים פליליים שבסמכות משרד העבודה בהתאם לסעיף העונשין הקבוע בחוק או סנקציות מנהליות בהתאם לחוק להגברת האכיפה של דיני העבודה.

באשר לבן זוג של משרת מילואים, מחיל התיקון לחוק איסור על מעסיק לפטר עובד בשל שירות במילואים של בן זוגו או הורהו האחר של ילדו, בשל קריאתו לשירות מילואים או בשל שירותו הצפוי בשירות מילואים, לרבות בשל תדירות שירות המילואים או משכו, ואם פיטרו – בטלים הפיטורים.
כאשר לא מדובר בפיטורים בשל השירות אלא מסיבות אחרות, נקבעה הוראת שעה שתוקפה עד ליום 31.12.2025 במסגרתה נקבע כי חל על מעסיק איסור לפטר או להוציא לחופשה ללא תשלום ,כמשמעותה בתיקון, עובד שהוא הורה לילד בתקופת שירות המילואים של ההורה האחר וזאת ללא היתר מועדת התעסוקה במשרד הביטחון.
התנאים לקבלת ההגנה הנ”ל:
1. שירות המילואים הוא בנסיבות חירום לפי סעיף 8 לחוק שירות המילואים או שמשכו בפועל או משכו הצפוי הוא 21 ימים רצופים לפחות
2. העובד הודיע למעסיק בכתב לגבי שירות המילואים של בן הזוג לא יאוחר משלושה ימי עבודה מהמועד שבו המעסיק הודיע לעובד על הכוונה לפטרו או להוציאו לחופשה ללא תשלום.

מעסיק שיפעל בניגוד לכך יהיה חשוף להליכים פליליים שבסמכות משרד העבודה בהתאם לסעיף העונשין הקבוע בחוק או סנקציות מנהליות בהתאם לחוק להגברת האכיפה של דיני העבודה.
“ילד” – עד גיל 14 או ילד עם צרכים מיוחדים כהגדרתו בחוק חינוך מיוחד, התשמ”ח.
“חופשה ללא תשלום” –לרבות הארכת חופשה לתקופה שהיא אחת מאלה: תקופה בלתי מוגבלת; תקופה רצופה של 30 ימים לפחות; תקופה של פחות מ-30 ימים, ובלבד שבמהלך החודשיים שקדמו לאותה חופשה שהה העובד בחופשה ללא תשלום, וסך כל התקופות של החופשות ללא תשלום הוא 30 ימים לפחות.

תחולה רטרואקטיבית: מעסיק שהוציא עובד לחופשה ללא תשלום לפני מועד פרסום החוק יהיה חייב לפנות לקבלת היתר מועדת התעסוקה במשרד הביטחון לקבלת היתר להמשך חופשה ללא תשלום שנקבעה לתקופה בלתי מוגבלת או שסיומה 30 ימים לפחות מיום 30.5.24. החובה של המעסיק לפנות לועדת התעסוקה במשרד הביטחון היא תוך שבעה ימי עבודה מיום שהעובד הודיע למעסיק בכתב כי בן זוגו או הורהו האחר של ילדו משרת בשירות מילואים והשירות הוא בנסיבות חירום לפי סעיף 8 לחוק שירות המילואים, התשס”ח–2008, או שמשכו בפועל או משכו הצפוי הוא 21 ימים רצופים לפחות.
מעסיק שיפעל בניגוד לכך יהיה חשוף להליכים פליליים שבסמכות משרד העבודה בהתאם לסעיף העונשין הקבוע בחוק או סנקציות מנהליות בהתאם לחוק להגברת האכיפה של דיני העבודה.


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע”מ

על הכותב

חשב עבודה ושכר

חשב עבודה ושכר

http://www.heshevavoda.co.il