דיני עבודה

תוקן חוק פיצויי פיטורים הנועד להקל על שחרור כספי הפיצויים של עובד שנפטר במהלך תקופת המלחמה

נוסחו המקורי של סעיף 5 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי כאשר עובד נפטר, חלה חובה על המעסיק לשלם לשאריו את פיצויי הפיטורים שעומדים לזכותו, כאילו פיטר את העובד…

ביום 8.8.2024 פורסם ברשומות תיקון לחוק פיצויי פיטורים (תיקון מס’ 34 – הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ”ד- 2024.
התיקון קובע כי תהליך שחרור כספי פיצויי פיטורים שנצברו לעובד, שנפטר עקב אירועי הלחימה או הטרור, לשאריו הרחוקים לא ידרוש הליך משפטי בבית הדין לעבודה. התיקון יחול לגבי עובד שנפטר עקב פעולות איבה בתקופה הקובעת (7 באוקטובר 2023) ועד שנה מתום תקופת תוקפה של ההכרזה על מצב מיוחד בעורף.

נוסחו המקורי של סעיף 5 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי כאשר עובד נפטר, חלה חובה על המעסיק לשלם לשאריו את פיצויי הפיטורים שעומדים לזכותו, כאילו פיטר את העובד. ההגדרה של שארים בחוק כוללת שני סוגים של קרבה: שארים קרובים הכוללים בני הזוג או ידועים בציבור שמתגוררים ביחד, או ילדים תלויים. ושארים רחוקים הכוללים את ההורים שעיקר פרנסתם הייתה על הנפטר, וכן אחים ואחיות שכל פרנסתם הייתה על הנפטר ושהתגוררו עימו 12 חודשים לפחות לפני פטירתו. כאשר אין לנפטר שארים קרובים כאמור אלא רק שארים רחוקים, הפיצויים יופקדו בבית דין לעבודה ועל השארים לפנות לבית הדין על מנת שיוכלו לקבלם בהתאם לחלוקה שתקבע על ידי בית הדין, בהתחשב במצבם הכלכלי ובמידת תלותם של השארים הרחוקים בעובד שנפטר.

במטרה להקל על שארים רחוקים בקבלת כספי הפיצויים של עובדים שנפטרו עקב פעולות איבה, ועל מנת לייתר הליכים משפטיים שעלולים להתעורר בעקבות הצורך לברר את זכאותם של שאירים רחוקים או בעקבות העדרם של שאירים, נקבע בתיקון הסדר מקל לגבי משיכת כספי הפיצויים של מי שנפטר על רקע פעולות איבה, על ידי הגדרת השארים הרחוקים כיורשי העובד על פי דין או לזוכים לפי צוואה באופן כזה שלא שיהיה צורך לפתוח בהליך משפטי ולהפקיד את כספי הפיצויים בבית הדין האזורי לעבודה.


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע”מ

על הכותב

חשב עבודה ושכר

חשב עבודה ושכר

http://www.heshevavoda.co.il