דיני עבודה

כיצד יש לחשב פדיון חופשה לעובד ששכרו הופחת בחודשים האחרונים לעבודתו?

העובדת טוענת שיש לחשב את פדיון החופשה בהתעלם מהפחתת השכר בחודשים האחרונים, האם היא צודקת?

שאלה:

שרה פוטרה מעבודתה, ובגמר החשבון המעביד מעוניין לשלם לה את פדיון ימי החופשה שנצברו לה כדין. בשלושת חודשי עבודתה האחרונים שכרה היה נמוך משכרה הרגיל בתקופת עבודתה. מעבידה חישב את פדיון חופשתה בהתאם לשכר בחודש האחרון אך שרה טוענת כי יש לחשב את פדיון חופשתה בהתעלם מההפחתה בשכר בחודשים האחרונים. האם שרה צודקת?

תשובה:

אכן שרה צודקת.

הוראות סעיף 13 לחוק חופשה שנתית קובעות שפדיון החופשה צריך להיות שווה לדמי החופשה שהיו משתלמים לעובד אילו יצא לחופשה ביום שבו חדל לעבוד.

בפסיקה נקבע, כי במצב הרגיל, הדרך לחישוב סכום פדיון ימי חופשה היא לפי שכרו האחרון של העובד, אך אין זה כך תמיד, מאחר ודמי החופשה צריכים להיות מחושבים על פי שכרו הרגיל של העובד, וייתכנו מצבים שהשכר האחרון אינו מייצג את שכרו הרגיל של העובד.

למשל, כאשר שכרו של עובד הופחת למשך שלושה חודשים אחרונים בלבד ממכלול תקופת עבודתו, נפסק כי לא ניתן יהיה לראות בשכרו לאחר ההפחתה כשכר הרגיל לעניין פדיון החופשה המתייחס לכל תקופת עבודתו, ואת פדיון ימי החופשה יש לחשב כפי שהיה לפני ההפחתה בשכר (ע”ע (ארצי) 442/08 רון עמי צברי נגד טלירן (1993) בע”מ. ניתן ביום 16.9.2009).
עם זאת, כאשר מדובר בשינוי שאינו זמני, אזי שהשכר האחרון הוא הקובע ויש לחשב את פדיון החופשה על פי השכר האחרון גם אם היה נמוך מהשכר הקודם.


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע”מ

על הכותב

חשב עבודה ושכר

חשב עבודה ושכר

http://www.heshevavoda.co.il