מס הכנסה

3 שנות מאסר ל’מקובל’ שגלגל מיליונים והעלים מס

נתנאל אור כהן, המומחה לענייני קבלה שלא הוציא קבלות והעלים מיליוני שקלים מהכנסותיו , יישא בנוסף למאסרו בקנס כספי של 80,000 שקל. כך הוא יכול היה להימנע מהענישה הקשה

בית משפט השלום בתל אביב גזר לאחרונה את עונשו של ‘מומחה הקבלה’ נתנאל אור כהן ל-36 חודשי מאסר בפועל. כהן הורשע בביצוע שרשרת עבירות מס לאחר שהעלים מרשות המסים הכנסות בסך 9.4 מיליון שקל ולא שילם מע”מ בסך של כ-2 מיליון נוספים. השופט הבכיר שאול אבינור דחה את טענת הנאשם לפיה הוא אינו כשיר לשבת בכלא, ושלח אותו למאסר.

הנאשם עוסק מזה כ-24 שנה במתן ייעוץ ובמכירת אביזרים הקשורים לעולם המיסטיקה, כמומחה לענייני קבלה. בין היתר נהג הנאשם לערוך ‘תיקונים’ ללקוחותיו ולמכור להם קמעות וחומרי מזל שונים. העסק שלו שגשג כאשר בתקופה הרלוונטית לאישומים הוא גלגל כמעט 30 מיליון שקל. חקירה שביצעה רשות המסים, אשר גילתה שהוא לא דיווח על מלוא הכנסותיו, קטעה את החגיגה.

על פי הנטען בכתב האישום, הנאשם לא דיווח על הכנסות בסכום של 9,386,088 שקל. סכום המע”מ שהושמט היה בסך כולל של 1,958,369 שקל. בשל כך הוא הורשע בעבירות של קיום והכנת רשומות כוזבות, השמטת הכנסות מדו”ח, מרמה עורמה ותחבולה ומסירת ידיעה כוזבת. בהכרעת הדין ציין השופט, בין היתר, כי מדובר בהעלמת מס רצופה, עקבית ומתמשכת אשר עולה ממנה כוונת מרמה מובהקת לגזילת הקופה הציבורית.

בשלב הטיעונים לעונש טענה המדינה שיש להטיל על הנאשם 4.5 שנות מאסר, לצד קנס כספי ומאסר על תנאי. לדבריה מדובר בהעלמת מס אדירה שנעשתה מתוך בצע כסף, ואשר נפרשה על פני שנים ממושכות. “היו לנאשים שמונה שנים לשוב מדרכיו הרעות”, טענה ב”כ המדינה, “אך הוא בחר להמשיך ולבצע את העבירות”.

נתן בסתר

מנגד עתר הסניגור להסתפק בעבודות שירות. לטענתו הנאשם נמצא במצב בריאותי קשה ואם ייגזר עליו להיכנס לכלא עלולה להיווצר סכנה ברורה ומיידית לחייו. עוד טענה ההגנה שיש להתחשב במעשיו הטובים של הנאשם ותרומותיו לחברה.

בהקשר לכך זימנה ההגנה 11 עדי אופי שהעידו לטובת הנאשם.

השופט אבינור דחה את ניסיון ההגנה להציל את הנאשם ממאסר מאחורי סורג ובריח. הוא ציין שמדובר במקרה חמור המחייב מאסר בפועל וכי טענת ההגנה לפיה המאסר עלול לסכן את חיי הנאשם לא גובתה בראיות מתאימות.

לדברי השופט מתחם העונש שהולם את מעשי הנאשם נמצא בתווך שבין 30 ל-54 חודשי מאסר בפועל. בנוסף הוא כתב שמכיוון שמדובר בעבירות כלכליות יש להשית גם ענישה כלכלית ממשית.

עם זאת, השופט החליט להקל בעונשו של הנאשם לנוכח “תרומתו הרבה לחברה” שנתמכה בעדויות האופי מטעם ההגנה. לדבריו אף הוא התרשם כי מדובר באדם נעים הליכות אשר נפל מאיגרא רמא לבירא עמיקתא וקרס כלכלית ובריאותית.

בנסיבות אלה גזר השופט את עונשו של הכהן ל-36 חודשי מאסר בפועל, 9 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 80,000 שקל.

המקרה הזה מוכיח שבסופו של דבר מעלימי המס נתפסים ורשות המסים נוקטת יד קשה ולא מקלה ראש עם העלמות מס. למרות שבימים אלו אין נוהל גילוי מרצון בתוקף, עדיין יש תיקים רבים שבהם ניתן להגיע להסכמה עם רשות המסים וכך להימנע מענישה קשה הכוללת מאסר בפועל וקנסות כבדים.

חשוב להבין שההליך הפלילי בדרך כלל מקדים הליך אזרחי שיבוא בעקבותיו. ההליך האזרחי יתבסס על הקביעות המשפטיות שנקבעו בהליך הפלילי וכך הטיפול יועבר למפקח מס הכנסה אשר יקבע שומה לנישום. שומה שנקבעת לאחר הליך פלילי, כוללת לרוב תוספת של קנס גירעון ולאחר פסילת ספרים כך שהוצאות רבות לא כלולות בה. במצב שכזה, שיעור המס האפקטיבי יכול להגיע גם ל-70% לעומת מס נמוך הרבה יותר במסגרת הסדרת חבות מס שהיא מעין הליך של גילוי מרצון יזום של הנישום.

  • ב”כ המדינה: עו”ד עינב אוראל כהן
  • ב”כ הנאשם: עו”ד טוביה יגר
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

על הכותב

נמרוד ירון, רו

נמרוד ירון, רו"ח

משפטן. עוסק במיסים

הכותב לא ייצג בתיק.

באדיבות: אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il