מס הכנסה

יתרונות וחסרונות בפתיחת חשבון בנק בחו”ל

בעקבות הרפורמה הרבה עסקים מאיימים להעביר את הפעילות שלהם לחו”ל. להלן היתרונות והחסרונות של פתיחה וניהול חשבונות בנק בחו”ל. בין אם זה לצורך השקעות בחו”ל ובין אם לשמירת רזרבה כספית לשעת צרה..

ריכזנו 10 יתרונות אפשריים בפתיחת חשבון בנק מחוץ לישראל, כדלהלן:

1.  פיזור מטבעות: קיום חשבון בנק במטבע חוץ בכלל, בישראל או מחוץ לישראל, יכול לסייע בהפחתת ההשפעה של תנודות המטבע של השקל לעומת מטבעות אחרים, ונכסים פיננסיים אחרים המוחזקים בחשבון.

2.  פרטיות: בישראל כולם מכירים את כולם. בחו”ל המשקיע הישראלי יהיה ברוב המקרים אנונימי ללא חשש מפגיעה בפרטיותו. במדינות מסוימות יש חוקי פרטיות מחמירים המגינים על בעלי חשבונות בנק, שעשויים להיות בטוחים יותר מרמת ההגנה המוצעת בישראל.

3. גמישות פיננסית מוגברת:  קיום חשבון בנק במדינה אחרת יכול לאפשר גישה למגוון רחב יותר של מוצרים ושירותים פיננסיים, כולל השקעות בנדל”ן או מוצרים פיננסים אחרים שאינם מקובלים בישראל. בדרך כלל, ניתן יהיה לממן רכישות נדל”ן ולקבל משכנתאות או הלוואות מבנק מקומי בחו”ל בקלות רבה יותר מאשר מבנק בישראל אם בכלל.

4.  יציבות פוליטית: מדינות מסוימות נחשבות ליציבות יותר מבחינה פוליטית מאחרות, וקיום חשבון בנק במדינה יציבה יכול לספק שקט נפשי למי שמודאג מיציבות השלטונית או מיציבות המערכת הבנקאית במדינת מולדתם.

5.  הטבות מס: במדינות מסוימות יש חוקי מס נוחים יותר, במיוחד אם עושים רילוקיישן לחו”ל, מה שעשוי להביא לחבות מס נמוכה יותר על ההכנסות והרווחים מאשר חבות המס בישראל.

6.  גישה לריביות טובות יותר: שינוי שערי החליפין בין השקל לבין מטבעות של מדינות בחו”ל ושיעורי הריבית השונים יכולים להשפיע על שמירת ערך הכספים, הפחתה או הגדלת הערך שלהם. שיעורי הריבית יכולים להשתנות מאוד ממדינה למדינה, וקיום חשבון בנק במדינה עם ריביות גבוהות יותר יכול להביא לתשואות טובות יותר על הפיקדונות וההשקעות.

7.  עמלות נמוכות יותר: העמלות והחיובים הבנקאיים יכולים גם הם להשתנות מאוד בין המדינות, וקיום חשבון בנק במדינה עם עמלות בנק נמוכות יותר יכול להביא לחיסכון משמעותי.

8.  קלות גישה: חשבון בנק במדינה זרה יכול להקל על הגישה לכספים בזמן נסיעה או ניהול עסקים בחו”ל ובוודאי אם שוקלים לימודים, עבודה או רילוקיישן קבוע לחו”ל.

9. הגנה מפני תקלות בנקים:  במקרה של כשל בנקאי בישראל, קיום חשבון בנק במדינה אחרת יכול לספק רמה נוספת של הגנה.

10. תכנון העברה בין דורית/נאמנות/עיזבון:  קיום חשבון בנק במדינה זרה יכול לפשט את תכנון העברה בין דורית מדור ההורים לדורות הילדים והנכדים, ולעזור להבטיח כי הנכסים יחולקו על פי רצון ההורים בעודם בחיים או לפחות לאחר פטירתם. בין היתר, על ידי שימוש במוסד הנאמנות, אשר מפותח הרבה יותר בחלק ממדינות העולם מאשר בישראל. ניהול הכספים על ידי חברות נאמנות כאלו עשוי גם להביא להפחתת המיסוי שיחול על הרווחים שיופקו מהם בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה.

עם זאת, כאשר רוצים לבחון את האפשרות לפתוח חשבון בנק בחו”ל, יש לקחת בחשבון גם את החסרונות בפתיחת החשבון, כדלהלן:

1.   הקשיים שבנקים בחו”ל מערימים על קבלת כספים ממדינות אחרות. שכן, לא ניתן לפתוח חשבון בנק בחו”ל ללא אסמכתאות, אישורים וחוות דעת על מקורות הכספים המועברים לחו”ל.

2.   גם החזרת הכספים מבנק בחו”ל לישראל אינה קלה, היות וגם לבנקים בישראל יש דרישות רבות בקבלת כספים מחו”ל, כדי להימנע מעבירות לפי החוק למניעת הלבנת הון בישראל כמו גם מעבירת סיוע להבנת הון לפי הדין המקומי במדינה של הכספים המועברים.

3.   החזקת כספים בחשבון בנק בחו”ל, כמו גם החזקת נכסי נדל”ן או נכסים אחרים בחו”ל, אשר השווי שלהם עולה על כ- 1.8 מיליון ₪ ומדובר בסכום המתעדכן מידי שנה, מחייב הגשת דו”ח שנתי לפקיד השומה לאדם שאין לו חובת דיווח אילולא החזקת הכספים בחו”ל כאמור.

4.   רווחים בחשבון הבנק בחו”ל, ריבית, רווחים מניירות וכדומה חייבים במס בישראל ובדיווח חצי שנתי לפקיד השומה תוך תשלום המס המתחייב אשר הוא זהה לשיעור המס המקובל בישראל. ובהגשת דו”ח שנתי.

אולם, עצם פתיחת חשבון הבנק אינו מחייב דיווח לפקיד השומה.

אנו לרשותכם כדי להביא בפניכם את ההיבטים החלים על פתיחה וניהול חשבון בנק בחו”ל, לרבות טיפול בפתיחת החשבון ובהמצאת האישורים וחוות הדעת בדבר מקורות הכספים המועברים לחו”ל, הנדרשים על ידי הבנק בחו”ל.

הערה:  מאמר זה מיועד למטרות מידע בלבד ואינו משקף השקפה פוליטית של הכותב, והוא אינו מהווה ייעוץ פיננסי, מיסויי או משפטי. לפני פתיחת חשבון בנק מחוץ לישראל, חשוב לחקור את החוקים והתקנות הספציפיים במדינת היעד, וכן להתייעץ עם גורם פיננסי, מיסויי או משפטי כאמור.

על הכותב

רמי אריה, עו

רמי אריה, עו"ד רו"ח

עורך דין ורואה חשבון - מיסים ועסקים בע"מ

www.ralc.co.il