ביטוח לאומי

מהפכה בתגמולי המילואים: מה חשוב לדעת על תיקון 253?

תגמולי מילואים למעסיקים ולעובדים, תמצית תיקון 253 בחוק הביטוח הלאומי והוראת שעה

המאמר מתמקד בתיקון 253 בחוק הביטוח הלאומי והוראת שעה בכל הקשור למעסיקים וההשלכות של התיקון על העובדים שמשרתים במילואים בתקופת מלחמת חרבות ברזל.
המאמר נועד להסב את תשומת הלב לעיקרי התיקון.

הביטוח הלאומי בוחן בימים אלה את הפירוש לכמה סוגיות שעלו מהתיקון, תוך כדי היערכות ליישום החל מתאריך 1.5.2025 ויפרסם הוראות.

כל המידע המוצג במאמר הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת או המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. הקוראים נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על המידע האמור.
בכל מקום שרשום בלשון זכר הכוונה גם בלשון נקבה, אלא אם נרשם במפורש בלשון נקבה.

הרקע לתיקון החוק

בחוק הביטוח הלאומי המקורי, טרם תיקון 253 בחוק והוראת השעה, משרת במילואים שגם עובד בו זמנית בתקופת השירות במילואים, מקבל גם משכורת בעד העבודה באותו החודש וגם תגמול מילואים, והתגמול נחשב כבסיס לחישוב המשכורת לצורך התגמול הבא. הבסיס לתגמול בשירות הבא גבוה יותר בשל המשכורת הכוללת הגבוהה יותר, וכך התגמול גבוה יותר בכל פעם, עד לתגמול המרבי, כל עוד אין הפסקה של שלושה חודשים מלאים ורצופים בין שירות אחד לשירות שבא אחריו, כאשר אין תגמול מילואים בחישוב הבסיס לתגמול הבא.

נוסף על החישוב לעיל, סעיף 279 בחוק הביטוח הלאומי, מאפשר למשרת במילואים כאשר אין פער של 60 ימים בין השירות החדש לשירות הקודם, לבחור את הבסיס המיטיב שבין השירות החדש לשירות הקודם.

בתקופת שירות עוקבת, כל עוד אין הפסקה בשירות המילואים אפילו של יום אחד בתוך תקופת השירות, הבסיס לכל התקופה הוא הרבעון שקדם לחודש התחלת השירות הרצוף. אולם, ככל שיש הפסקה, אפילו של יום אחד, הביטוח הלאומי מחשב בסיס חדש לתגמול המילואים בשירות החדש.

תיקון מספר 253 בחוק הביטוח הלאומי נועד, בין היתר, למנוע את ההגדלה הטכנית של הבסיס לתגמול מילואים שכולל תגמולי מילואים וגם עבודה בתקופת חירום. הדרך לעשות זאת היא לוודא שבתקופה של שלושה חודשים מלאים ורצופים שקדמו לחודש שבו החל השירות החדש במילואים, המשכורות לא יכל לו תגמולי מילואים. לכן גם סעיף 279 מבוטל בתקופת חירום, למעט חריג כמפורט בחוק.

התגמול המזערי והוראת השעה

תיקון מספר 253 בחוק הביטוח הלאומי, האריך, כהוראת שעה עד סוף 2025 , את התגמול המזערי שהמשרת מקבל, שימשיך להיות בשיעור של 95% מהסכום הבסיסי. הסכום הוא 321.07 ₪ ליום.

אין שינוי בבסיס המזערי לחישוב בסיס התגמול, שנשאר 68% מהסכום הבסיסי, שהוא בשנת 2025 סכום של 6,895 ₪ בחודש. כלומר, בכל חודש שמשמש בסיס לתגמול מילואים – בסיס השכר לא יפחת מסכום של 6,895 ₪ באותו החודש, גם אם אין משכורת באותו החודש.

תיקון 253 בחוק הביטוח הלאומי – כחוק קבוע החל משירות מילואים שהחל ביום 1.5.2025

התיקון הקבוע בחוק הביטוח הלאומי עבור משרתי המילואים השכירים ומעסיקיהם, בתוקף מיום 1.5.2025 , קובע באופן תמציתי, כדלקמן:

1. הגדרה חדשה לתקופת חירום באופן כללי. עבור מלחמת חרבות ברזל נקבע, באופן ספציפי, שהתחלת תקופת החירום היא 7.10.2023 .

2. החוק החדש מתחיל ביום 1.5.2025 ויחול על תגמול מילואים המגיע בעד שירות מילואים שהחל ביום 1.5.2025 או לאחריו.

3. לאחר תום תקופת החירום של מלחמת חרבות ברזל (ככל הנראה לא לפני ינואר 2026 ), תחול תקופת חירום חדשה רק לאחר הכרזה ויחולו עליה התנאים של החוק המתוקן.

4. נוספה בחוק הגדרה עבור “שירות נוסף בתקופת חירום”:  בחודש שבו החל השירות החדש (שבעדו ניתן התשלום) חל פחות מ- 90 ימים רצופים לאחר סיום שירות מילואים קודם של המשרת בתקופת החירום.

הסבר – ככל שלא עברו 90 ימים מסיום השירות הקודם ועד 1 בחודש של השירות החדש, החוק החדש אמור למנוע את הגדלת התגמול בשירות החדש בשל תגמולי מילואים קודמים, מעבר לגידול בשיעור של עד 20% , כמפורט בהמשך.

5. כל שירות במילואים החל מיום 7.10.2023 כלול בתקופת החירום. הכללים שב חוק המתוקן חלים לגבי שירות נוסף בתקופת החירום, החל משירות במילואים שמתחיל ביום 1.5.2025 ואילך, כדלקמן:

-אם עברו 90 הימים כאמור, השירות אינו שירות נוסף בתקופת החירום ולכן יחול החוק הרגיל, בהתאם למשכורת של העובד בתקופת הבסיס שקדם השירות.

-אם עברו פחות מ – 90 הימים כאמור (זה שירות נוסף בתקופת החירום), הביטוח הלאומי יקבע בסיס אחר לתגמול בשירות שמתחיל מיום 1.5.2025 . לבסיס הקודם שאליו משווים את הבסיס לשירות הנוסף בתקופת החירום, הביטוח הלאומי קורא “בסיס מקובע”.

6. דוגמאות:

  • שירות המילואים האחרון הסתיים בתאריך 15.1.2025 והשירות הבא אחריו מתחיל ביום 3.5.2025 . יעברו מעל 90 ימים בין סיום השירות לבין 1.5.2025 , ולכן השירות שיתחיל בתאריך 3.5.2025 אינו שירות נוסף בתקופת החירום ויחול עליו החוק הרגיל.
  • שירות המילואים הסתיים בתאריך 15.3.2025 והשירות הבא מתחיל ביום 3.5.2025 . יעברו פחות מ- 90 ימים בין סיום השירות לבין 1.5.2025 , ולכן השירות שהחל בתאריך 3.5.2025 הוא שירות נוסף בתקופת החירום ויחול עליו התיקון בחוק.

7. הביטוח הלאומי מחשב בסיס מקובע אצל אותו מעסיק שמגיש את התביעה להחזר תגמול המילואים.

8. בסיס מקובע נקבע לפי הרבעון המאוחר שבין שתי התקופות להלן:

-הרבעון שקדם לתקופת השירות הראשונה בתקופת החירום.

-הרבעון שקדם לשירות שהחל לאחר הפסקה של 90 ימים לפחות מסיום שירות קודם ועד 1 בחודש של השירות החדש, לפי ההסבר לעיל.

9. האפשרות להגדיל את הבסיס בשירות מילואים שהוא שירות נוסף בתקופת חירום: ככל שהעליה בשכר ברבעון שקדם לשירות הנוכחי תהיה בשיעור של עד 20% ביחס לבסיס המקובע, גם אם הגידול מקורו בשירות מילואים ועבודה גם יחד, הביטוח הלאומי מגדיל באופן אוטומטי את הבסיס בשיעור הגידול.

בעליה של מעל 20% כאמור – יובא בחשבון גידול של 20% בלבד בשלב הראשון באופן אוטומטי בכל חודש מעל הבסיס המקובע. ככל שהגידול בשכר אצל אותו המעסיק הוא למשך שלושה חודשים רצופים, ואינו נובע מתוספת של תגמולי מילואים, על המעסיק להגיש תביעה להפרשים למוקד מיוחד שייפתח בביטוח הלאומי ולשלוח הוכחות שהעליה במשכורת נובעת מהכנסה מעבודה ולא מתגמול בעד שירות מילואים.

10. ככל שהעובד יגיש בקשה להגדלת תגמול באופן אישי לפי התקנות, בשל עליה בשכרו, יחושב התגמול לפי הגבוה בין התשלום למעסיק בעבור העובד על פי התיקון בחוק, או התשלום לעובד על פי התקנות.

11. ביטול סעיף 279 בחוק הביטוח הלאומי הוא רק בתקופת חירום, למעט חריג המפורט בחוק.

הביטוח הלאומי פרסם הוראות לבתי התוכנה וללשכות השירות ואמור לפרסם הוראות באתר האינטרנט.

על הכותב

אורנה צח-גלרט, רו

אורנה צח-גלרט, רו"ח

נכתב ע”י רו”ח אורנה צח (גלרט), יועצת ומרצה בתחומי הביטוח הלאומי ומייצגת
בביטוח הלאומי. בעלת ותק בתחומי הביטוח הלאומי ש ל יותר מ- 30 שנים.
בעלים ומנכ"לית משרד רו"ח אורנה צח וחברת אורנה צח בע"מ לייעוץ ולפתרונות
אסטרטגיים לפי חוק הביטוח הלאומי .
מסייעת בתחומי הביטוח הלאומי לחברות ולארגונים שמעסיקים עובדים, לבעלי
עסקים, ליחידים ולישראלים ברילוקיישן, שרוצים לפעול לפי החוק, להבין איך
לפעול נכון מול המערכת, לשמור על הזכויות בביטוח הלאומי ולמצוא פתרונות
לסוגיות מורכבות בתחומי הביטוח הלאומי.
מרצה על חוק הביטוח הלאומי לארגונים וכן באקדמיה ובמסגרות מקצועיות.
מרצה בנושא הסטרס לרואי חשבון, לאנשי כספים ובארגונים, בשילוב דוגמאות
וסיפורים מעולמות הביטוח הלאומי .
לחץ ופחד גורמים לאנשים לוותר על זכויות כדי לא להתמודד עם בירוקרטיה
מלחיצה, לשלם חובות מיותרים כדי לא להתמודד עם פקיד, להניח בצד את המכתב
האדום עם החוב עד שמגיע עיקול, או לוותר על דיון ענייני בביקורת של הביטוח
הלאומי.
מה אנחנו, אנשי המקצוע, עושים במצבים האלה עבור הלקוחות שלנו ועבורנו?