הצעת החוק תגן על הביטחון הסוציאלי של תושבים ישראלים העובדים מחוץ לישראל, וכן תעודד עליה לארץ בלי חשש לשאת בכפל תשלומי ביטוח סוציאלי.
לפני מספר חודשים פנה למשרדנו אבי המועסק בארה”ב כשכיר בחברה אמריקאית.
אבי תושב ישראל לצרכי מס הכנסה וביטוח הלאומי. לטענתו חויב בדמי ביטוח בסכום מעל 100,000 ₪ בגין עבודתו במשך שנתיים בארה”ב.
רבה הייתה הפתעתו כי ארה”ב אינה חתומה עם ישראל על אמנה בדבר ביטחון סוציאלי (להלן – האמנה), וכי נדרש לשלם כפל דמי ביטוח לאומי הן בארה”ב והן בישראל.
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – פטור מכפל תשלום דמי ביטוח לאומי), התשפ”ג – 2022 (להלן – הצעת החוק), שהונחה לאחרונה עשויה להביא שינוי משמעותי ע”מ למנוע את כפל תשלום דמי ביטוח כאמור לעיל לתושבי ישראל שמועסקים ועובדים בחו”ל שלא במדינות אמנה.
המצב כיום
תושב ישראל בחו”ל ישלם דמי ביטוח, כדלהלן:
– מי שאין לו הכנסות ישלם דמי ביטוח מינימליים בשיעור 203 ₪ לחודש, כולל דמי ביטוח בריאות (מ-1/2024).
– תושב ישראל שמועסק בחו”ל במדינת אמנה כגון בריטניה, צרפת, גרמניה וכו’ יחויב בדמי ביטוח בריאות בלבד בשיעור 5% מסך הכנסתו החייבת.
– מי שמועסק בחו”ל אצל מעסיק ישראלי, חובת תשלום דמי הביטוח תחול על מעסיקו בישראל עפ”י השיעורים שחלים על עובד בישראל.
– מי שמועסק בחו”ל ע”י מעסיק זר – ישלם דמי ביטוח ודמי ביטוח בריאות לפי שיעור דמי הביטוח שחל על מבוטח בעל הכנסות שלא מעבודה.
– אישה נשואה או ידועה בציבור שמועסקת בחו”ל ע”י מעסיק זר לא תחויב בדמי ביטוח. לעניין הביטוח הלאומי תיחשב כעקרת בית.
עיקרי הצעת החוק
הצעת החוק מבקשת לצמצם את הפער בין מעמד של תושב שמועסק במדינת אמנה שחתומה על אמנה לביטחון סוציאלי עם ישראל, לבין עובד שמועסק בחו”ל במדינה שאינה חתומה על אמנה כאמור.
עם זאת, העובד ימשיך לשלם דמי ביטוח בריאות בישראל בהתאם להכנסתו (5% עד התקרה) וכן דמי ביטוח מינימליים (87 ₪ לחודש- 2024). וזאת כדי לשמור על זכויותיו הבסיסיות לגמלאות בביטוח הלאומי (ביטוח זקנה, נכות כללית, תאונות אישיות ועוד).צמצום הפער ייעשה באמצעות מתן פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי בישראל למי שעיקר הכנסתו בחו”ל במדינה שאינה חתומה על אמנה, ובנוסף הוא משלם בחו”ל דמי ביטוח סוציאלי בנוסף על תשלום דמי הביטוח בישראל.
תכלית הצעת החוק
לפי דברי ההסבר “הצעת החוק תגן על הביטחון הסוציאלי של תושבים ישראלים העובדים מחוץ לישראל, וכן תעודד עליה לארץ בלי חשש לשאת בכפל תשלומי ביטוח סוציאלי”.
במצב הקיים היום, נוטים מבוטחים בחו”ל לנתק תושבותם לעתים בשל כפל התשלומים הנ”ל, לעתים בסכומים של עשרות אלפי ₪ לשנה, מבלי לקבל כיסוי לענפי ביטוח כגון: נפגעי עבודה, דמי לידה, מילואים וכו’.