השופטת קבעה שחברת הדלתות הייתה חייבת לקבל היתר לפיטורי עובדת המחסן שלה ומשלא עשתה זאת – תשלם לה עשרות אלפי שקלים
עובדת בחברת דלתות שפוטרה בהיריון תפוצה ב-92,000 שקל – כך קבע לאחרונה בית הדין לעבודה בחיפה. השופטת איריס רש האמינה אמנם לעדות נציגי החברה כי לא ידעו במעמד הפיטורים שהעובדת בהריון וכי סיימו את העסקתה לבקשתה על רקע פציעתה בתאונת דרכים. אלא שבהעדר היתר לפיטורים נקבע כי אין מנוס מחיוב החברה בתשלום פיצוי.
החל מנובמבר 2016 הועסקה התובעת כמחסנאית אצל הנתבעת, חברה לייצור ושיווק דלתות. בשלב מסוים העובדת ובעלה עברו תאונת דרכים ולכן אושרה לה חופשת מחלה עד ינואר 2021. מאחר שלא היו לה מספיק ימי מחלה, החל מאוקטובר 2020 היא שהתה בביתה מבלי לקבל שכר.
כשבועיים לפני תום החופשה הגיעה העובדת למקום העבודה ונפגשה עם המנכ”ל ועובד נוסף של החברה. תוכן השיחה שנוי במחלוקת בין הצדדים: בעוד שלטענת העובדת באותה פגישה יידעה את המנכ”ל על ההריון וביקשה לחזור לעבודה כשתחלים מהתאונה, החברה טוענת שהעובדת ביקשה מכתב פיטורים כדי למצות זכויות מול ביטוח לאומי וחברת הביטוח, מאחר שאינה מסוגלת לחזור לעבוד.
יומיים לאחר הפגישה נמסר לעובדת מכתב פיטורים שחל רטרואקטיבית ממועד הסמוך לתאונת הדרכים.
בתביעה שהגישה העובדת לבית הדין באפריל 2021 היא טענה כי פוטרה עקב הריונה ולכן זכאית לפיצוי כספי.
מנגד טענה החברה שהעובדת לא אמרה כלום על היריון, וביקשה לסיים את העסקתה על רקע מצבה הרפואי. לגרסת החברה, למנהליה נודע על ההיריון רק בתחילת פברואר 2021, כשהתובעת הגיעה עם מגש כנאפה כדי להיפרד מהחברים לעבודה.
חופשה ללא תשלום
השופטת רש דחתה את גרסת העובדת לפיה סיפרה על ההריון במהלך הפגישה עם המנכ”ל. התרשמותה מהראיות הייתה שהתובעת לא רצתה, או לא יכלה, לחזור לעבודה בשל פצעיה מתאונת הדרכים. בנסיבות אלה היא קיבלה את עמדת החברה כי נודע לה על ההיריון לכל המוקדם כשבועיים אחרי הפיטורים.
למרות זאת, השופטת קבעה שבהעדר היתר לפיטורים משר העבודה והרווחה כמתחייב בחוק עבודת נשים, סיום העסקת התובעת נעשה בניגוד לחוק באופן שמצדיק פיצוי כספי.
בהקשר לכך הדגישה השופטת כי לאורך תקופת היעדרות התובעת מהעבודה – גם אחרי שהפסיקה לקבל דמי מחלה – הצדדים שמרו על קשר שוטף תוך שהעובדת מעדכנת את מנהליה על מצבה הרפואי. בנסיבות אלה, יש לראותה בתקופה זו כעובדת בחל”ת.
במלים אחרות, נכון למועד הגילוי על ההיריון שררו בין הצדדים יחסי עובד-מעסיק באופן שחייב את החברה לקבל היתר לפיטורים.
לפיכך נקבע שהחברה תפצה את העובדת ב-79 אלף שקל, בין היתר בשל הפסדי שכר בתקופה המוגנת ואי-קיום שימוע טרם הפיטורים. עוד חויבה החברה לשלם לעובדת הוצאות משפט ושכ”ט עו”ד בסך 13 אלף שקל.
- ב”כ התובעת: עו”ד ליאור אלנקווה
- ב”כ הנתבעת: עו”ד סמיר מולא
בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
- פלונית נ’ ס.ח.ג.י. מתכת בע”מ