דיני עבודה

התעמרות בעבודה: סגנית היועמ”ש בעיריית י-ם, תפוצה ב 150,000 ש’

יועמ”ש העירייה נטל מסגנית אגף התכנון והבנייה את סמכויותיה ללא התראה או סיבה, מידר אותה מפעילות מקצועית והשפיל אותה. כך נקבע בפסק דין חריף של בית הדין לעבודה

בית הדין לעבודה בירושלים מתח לאחרונה ביקורת חריפה על התנהלות היועץ המשפטי לעיריית ירושלים, עו”ד אלי מלכה, עקב התעמרות ופגיעה קשה במעמדה של סגניתו לענייני תכנון ובנייה. בפסק דין שניתן לאחרונה על ידי השופט הבכיר כאמל אבו קאעוד נקבע כי היועמ”ש נטל מסגניתו את רוב הסמכויות, מידר אותה והלבין את פניה ברבים ללא סיבה מוצדקת. העירייה חויבה לפיכך להחזיר אותה לפעילות ולשלם לה פיצויים של 150 אלף שקלים על העסקה פוגענית והתעמרות בעבודה.

התובעת החלה לעבוד בעירייה ב-1994 כמתמחה וב-2010 זכתה במכרז לשמש כסגנית היועמ”ש לתכנון ובנייה. בתביעה שהגישה ב-2018 היא טענה כי שנתיים קודם לכן החל עו”ד מלכה לפגוע בסמכויותיה באופן חד-צדדי ושרירותי, השפיל אותה בפומבי, רוקן את תפקידה מתוכן ולקח לה את כל העובדים ללא כל התראה או שימוע.

התובעת תיארה את הפגיעה הקשה שחשה בעבודה באופן יומיומי מאז וביקשה להורות לעירייה להחזיר לה את סמכויותיה ולפסוק לה פיצויים על התעמרות תעסוקתית.

העירייה טענה מנגד כי התפקיד של התובעת עבר רפורמה קלה בעקבות שינוי ארגוני מהותי באגף היועמ”ש, שבוצע בעקבות דו”ח שלילי של מבקר המדינה בין היתר ביחס למחלקת התכנון והבנייה עליה הייתה אחראית. עוד נטען כי התובעת הייתה מעורבת בשינוי אבל מסרבת עד היום להפנים אותו.

העירייה הדגישה כי כמעסיקה יש לה פררוגטיבה ניהולית לבצע שינויים ארגוניים, וכי החזרת מלוא הסמכויות של התובעת תפגע בשינוי הארגוני הכולל ובעובדים, בפרט כשהתביעה הוגשה בשיהוי של שנים.

לא מילת קסם

אלא שהראיות והעדויות בתיק שכנעו את השופט הבכיר כאמל אבו קאעוד שהתובעת צודקת והתפקיד רחב ההיקף והסמכויות בו זכתה אכן צומצם משמעותית תוך פגיעה קשה בזכויותיה, הפרת חוזה העבודה שלה, השפלתה והלבנת פניה ברבים – ללא כל הצדקה.

השופט קבע כי הטענה לשינוי ארגוני הייתה תירוץ שהומצא בדיעבד כדי להצדיק את הפגיעה הקשה בתובעת. מכל מקום, גם אם בוצע שינוי כזה הוא לא התיר לעירייה לפגוע בתובעת באופן שרירותי ובחוסר תום לב. הפררוגטיבה הניהולית שלה, הדגיש, היא לא “מילת קסם” שמטהרת את ההתנהלות הפוגענית כלפי התובעת. השופט אף דחה את הטענה כי התובעת הייתה מעורבת בשינוי ומעודכנת בנושא, וקיבל את גרסתה כי נטילת סמכויותיה נעשתה ללא התראה וודאי שללא שימוע כמתחייב טרם פגיעה כל-כך מהותית בתפקיד.

עם זאת, השופט קבע כי מאחר שהתביעה אכן הוגשה אחרי זמן רב כשהשינויים כבר התקבעו החזרת מלוא סמכויותיה בלתי אפשרית ועשויה גם לפגוע בעובדים אחרים. לפיכך, הוא החליט על החזרת סמכויות חלקית וחייב את העירייה לשתף את התובעת בפעילות מחלקת התכנון ובנייה, לעדכן אותה באופן שוטף, להעביר לעיונה חוות דעת ותביעות משפטיות ולזמן אותה לפגישות בתחום.

עוד קבע השופט כי המהלכים הכוחניים שננקטו כלפי התובעת השפילו אותה וגרמו לה לסבל קשה מנשוא ועל כן היא זכאית לפיצויים של 150 אלף שקלים על התעמרות בעבודה והעסקה פוגענית. בנוסף חויבה העירייה בהוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 25,000 שקלים.

ב”כ התובעת: עו”ד גבריאל גורל
ב”כ העירייה: עו”ד לענייני עבודה לענייני עבודה סיגל פעיל, עו”ד זוהר גיפס ועו”ד אלינור יעקובי

פסק הדין בתיק סע”ש 67012-07-18

על הכותב

לוטם מסיקה, עו

לוטם מסיקה, עו"ד

עוסקת בדיני עבודה

הכותבת לא ייצגה בתיק.

באדיבות: אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il