בית הדין לעבודה פסק פיצויים משמעותיים לעובד חברת “דלתון עבודות אלומיניום”, שלא הפרישה כספים עבורו, ואף סירבה לשלם לו פיצויי פיטורים אחרי שנאלץ לעזוב. השופט מתח ביקורת חריפה על התנהלות החברה.
בית הדין האזורי לעבודה בחיפה קיבל בשבוע שעבר את תביעתו של עובד (לשעבר) של חברת “דלתון עבודות אלומיניום”, והורה לה לשלם לו פיצויים בסך כ-66,000 שקל, בגין שורה של הפרות של זכויותיו כעובד, כולל הלנת שכר. השופט בועז גולדברג מתח ביקורת על “התנהלות חסרת תום לב של מעסיק בעלת השלכות הפוגעות קשות בזכויותיו”.
התובע הועסק בחברה כמרכיב מסגרות במשך כשש שנים עד ספטמבר 2016, אז הסתיימה העסקתו בנסיבות שנויות במחלוקת.
בתחילת שנת 2016, נודע לתובע ולעובדים נוספים כי במשך כחמש שנים החברה לא הפקידה לו כסף לקצבה ולקופת גמל. בנוסף, גם חלקו של העובד לא הועבר לקופה למרות שנוכה משכרם.
באותה תקופה הוא פנה אל החברה (יחד עם עובדים נוספים) בעניין ההפרשות, אך החברה לא עשתה דבר, עד שכעבור מספר חודשים העובדים, ובהם התובע, מסרו לחברה שהם “יוצאים לחופשה” עד שיקבלו מה שמגיע להם.
בתביעתו הוא דרש תשלום כספי ההפרשות, וכן תשלום פיצויי פיטורים, הלנת פיצויי פיטורים וזכויות נוספות. לעניין הפיטורים טענתו היתה כי הוא “התפטר בדין מפוטר”, כלומר עזב בנסיבות שבהם יש לראות אותו כאילו התפטר.
החברה טענה בין היתר כי העבירה את כל הכספים לסוכן ביטוח, שלא העביר אותם לחברת הביטוח, וכי היא מנהלת נגד הסוכן הליך משפטי בעניין (אם כי החברה לא צירפה ראיות להעברת הכספים ולא פירטה את מספר ההליך הנטען).
“לפעול בבהילות”
בכל הקשור לסיום ההעסקה, השופט גולדברג קבע כי התובע זכאי לפיצויי פיטורים, לאחר שהבהיר כי על פי פסיקת בתי הדין לעבודה, אי תשלום שכר או זכויות מכח חוק מהווה סיבה מספקת להתפטרות שיראו בה פיטורים.
לעמדתו של השופט, לא ניתן לצפות מהתובע שימתין זמן כה רב עד שהחברה תואיל לקיים את חובותיה כלפיו, מה גם שהוא הביע את מחאתו בפני החברה, גם בעל-פה וגם בכתב.
“דווקא על רקע התנהלות זו היתה חייבת הנתבעת 1 להבין כי, אם היא רוצה להימנע מהתפטרות התובע כדין פיטורים, עליה לפעול בבהילות ולהסדיר את העניין”, הסביר השופט, ומתח ביקורת של “גרירת הרגליים” של החברה.
באופן כללי השופט הזכיר כי “מעסיק סביר, שאינו משלם סכום גבוה כל כך לאורך תקופה משמעותית כל כך, בגין הפרשות סוציאליות, ואף מנכה את חלקו של העובד, צריך לפעול לאלתר על מנת לשלם את חובו”.
בנוסף, השופט קבע בין היתר כי התובע זכאי לפיצויי הלנה – גם הלנת פיצויי פיטורים וגם הלנת שכר, שכן בחודשים מסוימים משכורתו שולמה אחרי התאריך שבו התחייבה החברה לשלם.
בסיכומו של דבר, לאחר שפירט את רכיבי הפיצוי השונים (אי הפרשות לפנסיה, דמי הבראה, פיצויי פיטורים, פיצויי הלנת שכר), השופט הורה לחברה לשלם לתובע כ-66,000 שקל, בתוספת הוצאות משפט ושכ”ט עו”ד בסך 10,000 שקל.
ב”כ התובע: עורך דין דיני עבודה איאל סבית
ב”כ הנתבעות: עו”ד שגיא קרני
דבאח נ’ דלתון עבודות אלומיניום בע”מ ואח’
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
מאת: עו”ד יואב סתיו העוסק בדיני עבודה
הכותב לא ייצג בתיק.
באדיבות: אתר המשפט הישראלי “פסקדין”